Nejproblematičtější zakázky Karlovarského kraje prověří ÚOHS

Karlovy Vary – Údajnou korupci při čerpání evropských dotací i kritiku některých projektů v auditu společnosti Deloitte probírali na mimořádném zasedání zastupitelé Karlovarského kraje. Schválili nové posouzení pěti sporných projektů Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Návrh opozičního zastupitele Jana Horníka (STAN), aby kraj sám objednal audit všech svých projektů, ale odmítli. Společnost Deloitte na zakázku ministerstva financí kontrolovala vybrané projekty, na které byly přiděleny dotace v rámci ROP Severozápad, v pěti zakázkách Karlovarského kraje našli auditoři nesrovnalosti. Krajští úředníci teď hrají o 33 milionů, hrozí jim, že je budou muset vrátit. Brání se ale, že auditor při kontrole nepostupoval správně.

Rozsáhlejší audit nebude

Kvůli výsledkům auditu Deloitte i jejich kritice ze strany krajských úředníků chtěla krajská opozice prosadit další audit, který by zkontroloval všechny evropsky dotované projekty nad deset milionů korun. Návrh zprvu dokonce podpořil hejtman Josef Novotný (ČSSD), ale nakonec koalice ČSSD a KSČM audit odmítla.

Zastupitel Horník, který s návrhem přišel, zdůraznil, že i kdyby se potrvdila jenom malá část pochybení, na která poukázal audit objednaný ministerstvem financí, jde o pochybení, za které by měl někdo nést odpovědnost. „Já jsem dnes neslyšel ani slovo pokání. Jen děláte, že se vlastně nic neděje,“ kritizoval Horník vedení kraje. Prověření všech projektů by podle něj předešlo pozdějšímu „tahání projektových kostlivců ze skříní“.

Dotace znovu prověří ÚOHS

Ačkoli hromadná kontrola zakázek v západních Čechách neproběhne, na drobnější kontrole se zastupitelé shodli. Obrátí se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby ještě jednou prověřil pět projektů kritizovaných v auditu Deloitte.

Největší problém podle výsledků auditu představují tři projekty za stovky milionů korun. Výše dotací, kterou možná bude nutné vrátit, činí 33 milionů korun. Kvůli údajným chybám ve výběrovém řízení na rekonstrukci a rozšíření střední školy v Sokolově má kraj vrátit 19 milionů korun. Jedenáct milionů ho bude stát oprava silnice v Chodově na Sokolovsku. Nejmenším z problémů je dvacetitisícová sankce za pochybení při rekonstrukci Becherovy vily, která teď slouží jako krajská galerie.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ředitel dotačního úřadu se kritice dál brání

Ředitel Úřadu regionální rady Pavel Markvart je ale přesvědčen, že auditoři nepostupovali tak, jak měli. Podle něj nepřihlédli ke všem podkladům, které měli k dispozici. Mluví například o tom, že výběrové řízení na rekonstrukci zmíněné střední školy muselo být vypsáno s ohledem na probíhající výuku. Takové argumenty prý auditoři vůbec nezohlednili. Ředitel sice připustil, že drobnější pochybení mohla nastat, ale i předběžných téměř 33 milionů je podle jeho názoru možné ještě snížit. „Stále ještě se tam nacházejí věci, které my považujeme za chybu nebo přehlédnutí,“ uvedl Markvart.

O konkrétních dopadech nechce zatím nikdo spekulovat. Původně hrozila kraji sankce 800 milionů korun, po přehodnocení ministerstvem financí se mluví o částce 32 milionů. Nicméně kraj se bude snažit přesvědčit kontrolory, že nepochybil, aby konečná sankce byla co nejnižší.

Krajští úředníci i politici teď budou čekat na závěrečnou zprávu auditora. Klíčové ale budou až výsledky tzv. auditní mise Evropské komise. Ta by měla do Karlovarského kraje dorazit 4. června. Teprve poté začne bitva o to, kdo je za konkrétní chyby zodpovědný.