Za vraždu novorozeněte hrozí matce 20 let

Ostrava - Až na dvacet let do vězení by mohla jít Romana Pítrová za vraždu své novorozené dcery. Dítě porodila tajně loni v srpnu v domě svých rodičů ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vzápětí ho uškrtila a tělo ukryla na zahradě. Případ teď řeší Krajský soud v Ostravě.

Dítě porodila sama doma na toaletě. Do úst mu nacpala roubík z toaletního papíru a uškrtila ho pupeční šňůrou. Tělo pak zabalila do igelitové tašky a schovala na zahradě. Tam ho našla její babička. Proč jednala tak, jak jednala, si prý ani sama neumí vysvětlit.

Podle žaloby je případ nepochopitelný. Sedmadvacetiletá Pítrová pracovala na recepci Městského úřadu ve Frenštátě, čtyři roky chodila s přítelem, se kterým opravovala byt a plánovala rodinu. Když ale otěhotněla, svůj stav před ním i celou svou rodinou zatajila. Že je těhotná, údajně až do porodu nevěděla ani ona sama. 

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Znalci o obžalované Romaně Pítrové říkají, že je sobecká a sebestředná. O poporodní stres, který by byl polehčující okolností, prý nešlo. V takovém případě by jí hrozilo maximálně osm let. „Veškeré okolnosti nasvědčují tomu, že poporodní stres, který zakládá zvýhodněnou skutkovou podstatu, tam nebyl,“ potvrdila státní zástupkyně Brigita Bilíková. Pítrová není ani žádná týraná žena nebo sociální případ, aby vraždou řešila svou špatnou životní situaci.