Odtajněný bunkr v Třešti bude střežit firemní data

Třešť - Podzemní bunkr v Třešti na Jihlavsku ukryje počítačová data. V rozsáhlém podzemním areálu, který vláda odtajnila a nabídla k pronájmu na začátku letošního roku, vznikne datové centrum. Od záměru zřídit zde muzeum se upustilo. Během uplynulých 5 měsíců po odtajnění objektu si bunkr přišly prohlédnout stovky lidí. Zájemci o pronájem byli pouze dva.

Ještě nedávno přísně utajovaný čtyřpodlažní podzemní bunkr mohl ukrýt až 250 lidí, kteří měli k dispozici kromě kanceláře, ložnic a kuchyně třeba i rozhlasové vysílací studio nebo telefonní ústřednu. Teď se tady budou bedlivě střežit převážně počítačová data firem. „Nám vyhovuje uzavřenost toho objektu, listiny nebo data je třeba uchovat v bezpečí,“ podotýká developer pro družstvo CGMC Radek Vávra.

Tomáš Homola, ředitel Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra

„To, že tam nebude muzeum, mě z lidského hlediska mrzí, ale bohužel ekonomika je neúprosná. Samozřejmě to muzeum by bylo zajímavé s ohledem na dobu, kdy se to budovalo, ale peníze jsou peníze.“

Servery datového centra budou potřebovat důkladné chlazení, a proto budoucím uživatelům tohoto krytu vyhovuje propracovaný systém vzduchotechniky. A navíc přestavba bunkru na datové centrum nevyžaduje žádné výraznější stavební úpravy. Vyhovující je také dostupné připojení k optickým kabelům internetové sítě. Družstvo CGMC sdružující 40 převážně strojírenských výrobních firem bude státu za pronájem objektu platit víc než milion korun ročně.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)