Další středočeská obec čerpá evropské dotace nadmíru snadno

Rožmitál pod Třemšínem - Stejně úspěšně jako Hostivice, kde bydlel bývalý hejtman Rath, čerpá evropské dotace také Rožmitál pod Třemšínem v podhůří Brd. Vede ho krajský zastupitel za KSČM Josef Vondrášek, který je zároveň místopředsedou výboru regionální rady rozdělující peníze ze středočeského ROPu. Právě z tohoto programu získalo město přes 100 milionů, podle starosty jde o náhodu.

V Rožmitále zrekonstruovali školu i školku, kanalizaci, nové zdravotní středisko i pečovatelskou službu. Cedule s označením Evropské unie jsou vidět téměř na každém kroku. „Jde o práci a kvalitu projektů,“ říká starosta Vondrášek a dodává: „Když se pracuje od 7 do 11 do večera každý den, tak to potom jde.“ Zakázky na stavební práce ve městě vyhrává většinou společnost Rios Příbram, což je místní firma se sídlem přímo v Rožmitále. „Máme dobré ceny, režie máme dost malé. Tam nejsou žádné podvody, my jdeme normálně do výběrových řízení,“ říká Luboš Raška z Riosu.

Další zastupitelé ale nahlížejí na situaci trochu jinak. „Nejhorší je, že se staví jenom proto, aby firma měla zakázky v době krize,“ upozorňuje třeba bývalý zastupitel Jiří Sadílek (SZ). Podle Miroslava Maříka, který v zastupitelstvu zasedá, město nevypisuje výběrová řízení. „Spousta zakázek se dělá formou ofertního řízení, kdy město oslovuje vybrané stavební firmy,“ upozorňuje.

Zatímco Rožmitál se čtyřmi a půl tisíci obyvateli už získal z regionálního operačního programu víc než 100 milionů, například Kolín, kde žije lidí šestkrát víc, nebyl úspěšný vůbec. Rožmitálský starosta má s krajem dobré vztahy, sám sedí v zastupitelstvu a navíc je po Davidu Rathovi hned druhým nejvyšším úředníkem ve výboru regionální rady. Že by ale měl možnost hodnocení projektů ovlivnit, odmítá.

Kolínská radnice řeší problém s dotací na festival Kmochův Kolín, do jehož začátku zbývá už jen pár dní. Kraj sice schválil čtyřmilionový příspěvek na pořádání letošního a příštího ročníku, dotaci ale nepodepsal bývalý hejtman David Rath, kterého stíhá policie kvůli přijetí úplatku. Rathova nástupkyně Zuzana Moravčíková (ČSSD) tak zatím nechce učinit, protože ji ve funkci dosud nepotvrdilo krajské zastupitelstvo. To se má stát 4. června. Město tak nemá jistotu, že dotaci získalo, řekl dnes novinářům starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)