Na suché počasí si sadaři zatím nestěžují

Královéhradecký kraj – V sadech a na plantážích startuje letošní úvodní sklizeň. Zemědělci povolávají brigádníky, aby pomohli trhat třešně a sbírat jahody. První domácí ovoce tak míří do obchodů nebo na trhy. Naopak česká jablka už pěstitelé skoro vyprodali a na pultech jsou plody z ciziny.

Ovocný sad Petra Kareše z Ostroměře na Jičínsku je na jižním svahu a na třešně svítí slunce celý den. Je tedy jedním z prvních, kam mohli přijít brigádníci začít sklízet. „Jde to pěkně, kbelíčky přibývají a nějaké korunky taky budou. No a špačkové nám taky pomáhají,“ pochvalují si brigádníci a předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík doplnil: „Proti dlouhodobému průměru začala letošní sklizeň zhruba o čtyři až sedm dní dříve.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na suché počasí si v ostroměřském sadu nestěžují, zatím naopak vyhovuje. „Potřebujeme, aby nepršelo, protože déšť by mohl třešně znehodnotit. Praskaly by, hnily a hůř by se to trhalo,“ vysvětlil majitel sadu, ovocnář Petr Kareš. Třešní se do Česka dováží minimum a cena v obchodech by měla zůstat přibližně na loňské úrovni. U raných, tedy menších, odrůd od padesáti do sedmdesáti korun za kilo.

Zatímco české třešně se na trhu začínají právě objevovat, koupit teď v obchodě české jablko, je takřka nemožné. Sklady jsou kvůli loňské velmi slabé úrodě prázdné. „Za normálních okolností míváme jablka do konce června,“ prohlásil vedoucí Závodu ovocnářství ZD Dolany Jiří Fišer.

První česká jablka by se měla začít sklízet koncem července, do té doby se lidé musí spokojit s těmi z dovozu.