Velvary: Zloděj přejel majitele, policie auto našla, pachatel dál utíká

Velvary – Neznámý zloděj přejel na náměstí ve Velvarech na Kladensku muže, kterému ukradl auto. I přes rychlou pomoc záchranářů majitel auta zemřel. Auto později našli policisté mezi Novými a Starými Ouholicemi na Mělnicku, pouze několik kilometrů od Velvar. Zloděj je však nadále na útěku. Tragická loupež modrého transitu se stala kolem deváté ráno na náměstí Krále Vladislava.

Dvaatřicetiletý muž bydlel ve Velvarech, pro pečivo na náměstí jezdil pravidelně a vždy také nechával klíče od své dodávky v zámku. Dnes přes výlohu obchodu viděl, že někdo nasedl do jeho auta a nastartoval ho. „Ten, co to ukradl, vycouvával, majitel šel z krámu s nákupem. Šel před auto – asi aby zastavilo. Zloděj, místo aby zastavil, ho přejel,“ popsal následující okamžiky svědek Vlastimil Svoboda. Značná zločincova agresivita Velvarské překvapila. „Takovou závažnou událost dlouho nepamatuju,“ řekla starostka Jitka Linhartová.

Otec dvou dětí na místě zemřel během několika minut, podlehl těžkým zraněním hlavy. Svědci nehody se snažili muže oživit, nicméně neúspěšně, nepomohli mu ani záchranáři a přivolaný vrtulník. „Jsme z toho zdrceni. Sice nebyl z Velvar, ale znali jsme ho. Byl to řemeslník, velice šikovný a pohodový člověk,“ podotkla starostka Linhartová, která na náměstí přispěchala krátce po události a přivolala záchranku.

Policie krátce po nehodě obsadila všechny cesty vedoucí z Velvar, nasadili také helikoptéru. Po rozsáhlé akci nakonec našli modrou dodávku odstavenou na Mělnicku. Zloděj, který zabíjel, je nadále na útěku.

Pokud ho kriminalisté dopadnou, hrozí mu trestní stíhání kvůli některému ze závažných činů – buď vraždě, nebo těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti, případně kvůli loupeži, při které pachatel způsobil smrt. „Na základě šetření a výslechů svědků se teprve určí, z čeho by mohl být případně podezřelý obviněn,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. V takových případech hrozí pachateli trest od osmi let vězení a vyšší. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)