Policejní tým Kamion existuje rok, potrestal tisíce řidičů

Jihlava – Vysočinský policejní tým, který se zaměřuje na kamiony, má za sebou rok existence. Jeho statistika není vůči řidičům těžkých nákladních vozidel přívětivá. Předpisy výrazně porušuje každý druhý z nich a je jedno, zda jde o české, nebo zahraniční řidiče.

Řidiči kamionů sice oproti svým kolegům z osobních vozidel tak často nespěchají, přesto je „silničním pirátem“ podle policejní statistiky každý druhý. Jejich vozy často nevyhovují technickým předpisům, ještě běžnější je nedodržování povinných přestávek. Výjimečné není ani špatné uložení nákladu nebo přetížení.

Peníze se tak k policii kutálejí kvůli prasklým sklům nebo upadlým zrcátkům, nedodržování přestávek hlídka snadno vyčte z digitální karty, kterou u sebe řidiči nákladních vozů musí mít. „Z té karty zjistíme, kdy vyjel, kdy dělal přestávku, kolik hodin dělal pauzu,“ charakterizoval dálniční policista Roman Hlouch.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté na Vysočině dlouho tvrdili, že jsou kamiony nebezpečné, aby nakonec založili zvláštní tým operující pod názvem Kamion. „Patří k ojedinělým týmům v České republice a tvoří ho 21 speciálně vyškolených policistů,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Nyní má za sebou tým Kamion první rok existence. Stihl zatím zkontrolovat devět tisíc vozidel a vybral na pokutách šest milionů korun.