O procházce korunami stromů už si nenechte jen zdát

Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) – Dřevěná stezka vedoucí korunami vzrostlých stromů, která opíše zhruba půlkilometrový okruh kolem Kramolína nad Lipnem, povede místy až 40 metrů nad zemí. Výjimečnou trasu pomáhají budovat tesaři z Rakouska a Bavorska, její realizace přijde na 60 milionů korun. Podle projektantů jsou práce v polovině, na zenovou procházku stromovím budou moci první návštěvníci vykročit na začátku prázdnin.

Stezka vychází ze země, podpírá ji 75 sloupů. Pozvolna stoupá, měří 400 metrů a skončí na vyhlídkové věži. Tu ponesou desetitunové dřevěné nosníky, kolem nouzového schodiště se postaví 40 metrů vysoké podpěry. Posléze mezi ně stavitelé umístí dřevěné lávky, dolů povede tobogán. „Bude nejdelší ve střední Evropě, bude suchý a měří 52 metrů,“ přiblížil pro ČT parametry skluzavky zástupce investora Filip Pekárek.

První metry dřevěné konstrukce už dnes procházejí částí lesa. Dělníci používají při stavbě douglasku, která je podobná modřínu. Na kmeny dovezené z Německa už tesaři začali pokládat trámy.

Podle mluvčího projektu Jakuba Koutka bude stezka přístupná i pro lidi na vozíku, starat se o ni bude tým lidí. „Denně se bude čistit, v zimě z ní odstraníme sníh,“ předesílá Koutek. Podobnou atrakci v bavorském Neuschönau ročně navštíví půl milionu lidí, podobný počet turistů očekávají i správci stezky nad Lipnem.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)