Opravený most znovu spojí rozdělenou Šemnici

Šemnice (Karlovarsko) - Obec Šemnice se do konce července dočká opraveného mostu přes řeku Ohři, který byl loni v říjnu kvůli špatnému technickému stavu z bezpečnostních důvodů uzavřen. Obec je řekou rozpůlena na dvě části a obyvatelům tak nezbývalo nic jiného než uzavřený most objíždět po trase dlouhé 26 kilometrů. Rekonstrukce mostu přijde na 3,7 milionu korun, peníze uvolnil Karlovarský kraj jako mimořádnou dotaci.

Šemnický most je svým způsobem výjimečný. Vznikl původně jako provizorní a tvoří ho vojenská konstrukce typu Bailey Bridge, která pochází ze 2. světové války. Obci nakonec sloužil řadu desetiletí až do doby, kdy se jeho užívání stalo riskantní. Nakonec ho mohli přecházet pouze chodci. „Oprava půl století starého mostu nebude jednoduchá. Řadu komponentů je nezbytné vyrobit přesně na míru. Zakázku získala ve výběrovém řízení společnost EUROVIA CS,“ podotkl náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V úvahu přicházela i stavba nového mostu přibližně o 200 metrů dál, než je umístěn současný. Přípravy začaly v roce 2004, ale kvůli nesouhlasu některých vlastníků pozemků byla jednání zablokována. Navíc by nový most stál od 80 do 90 milionů korun, což by bylo vzhledem k malému provozu neefektivní. I proto nakonec dojde na opravu původního přemostění, uvedl náměstek. Po rekonstrukci unese most až 10 tun. „Oprava počítá se zesílením celé konstrukce a položením nové dřevěné mostovky,“ dodal Navrátil.

  • Most v Šemnici zdroj: ČT24
  • Uzavřený most zdroj: ČT24