Hradec zaplatí milionové dluhy za kino Centrál

Hradec Králové - Dluhy bývalého náměstka primátora a zastupitele Hradce Králové Leoše Kučery a jeho občanského sdružení za víc než dva a půl milionu korun zaplatí městská pokladna. Rozhodli o tom zastupitelé. Dluhy vznikly při provozu kina Centrál, které má občanské sdružení v nájmu.

Jako sněhovou kouli valí před sebou sdružení Pro Centrál rostoucí dluhy. Bývalý náměstek primátora, zastupitel a zakladatel sdružení Kučera přiznává tři miliony osm set tisíc. Město za něj zaplatí dva miliony pět set sedmdesát pět tisíc. „Jsou to peníze, které by mohlo obdržet občanské sdružení Pro Centrál tak, aby část svých dluhů z této částky uhradilo,“ vysvětluje hradecký primátor Zdeněk Fink. 

Radnice za to chce vybavení asi za čtyři a půl milionu, kino dotovala, včetně projektoru, který na žádost věřitele obstavil soud. „Město by z veřejných prostředků nemělo uhrazovat dluhy za soukromé podnikatelské subjekty,“ domnívá se hradecký zastupitel Rudolf Dus. 

Dáváte málo, přidejte na dva miliony devět set tisíc, vzkázal nájemce kina Kučera městu. Radnice chce, aby do prázdnin odešel. „Máme na stole dohodu o ukončení, nemáme ale výpověď. V případě, že by nedošlo k tomuto rychlému postupu, tak my máme výpověďní lhůtu dvanáct měsíců. My bychom v tom kině mohli fungovat celý rok,“ uvádí ředitel kina Centrál a hradecký zastupitel Leoš Kučera.  

Kučera však přiznává, že sdružení hrozí insolvence. „Šest tisíc občanů podepsalo petici za zachování kina Centrál. Zaplatíme dluhy v zájmu občanů,“ zdůrazňuje náměstek hradeckého primátora Josef Krofta.  

Radnice už vybrala nového provozovatele kina Centrál, Petra Vítka, spoluzakladatele kina Aero v Praze. Za kino zaplatí roční nájem osmdesát tisíc a dostane dotaci města devět set padesát tisíc korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)