Některé děti v Praze slavily svůj svátek s předstihem

Praha – Den dětí sice připadá až na 1. června, na řadě míst v Praze se ale slavilo v předstihu, už 30. května. Organizátoři akcí tvrdí, že si tak pojistili vyšší návštěvnost, než jakou by měli v pátek prvního.

Ostrov Žofín už od devíti ráno praskal ve švech, na Dětský den Prahy 1 plný soutěží a her přišlo přes 2 000 dětí a rodin. To je dvakrát víc než předchozí roky, kdy se slavilo 1. června, tvrdí radnice. „Dávám razítka za absolvování jízdy na tříkolce. Jedna slečna neobstála,“ přiblížila atmosféru jedna z pořadatelek, strážnice pražské městské policie Kamila Santela a radní pro školství MČ Praha 1 Karolina Polverini (TOP 09) doplnila: „Soutěžilo se také ve sportovních disciplinách, jako je hod do dálky nebo různé skoky.“

Dětský den uspořádala s dvoudenním předstihem také radnice Jižního Města. „Prvního června máme víkend a rodiny už samozřejmě jezdí na chaty, na chalupy, na cyklistiku. Tak jsme to chtěli dopřát všem,“ prohlásila zástupkyně starosty MČ Praha 11 Eva Štampachová (ODS).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

To pražští včelaři se nízké návštěvnosti Medového dne, který na 1. června pro děti připravují, neobávají. V obchodním centru na Chodově budou stáčet první med od včel, které už dva měsíce chovají na zcela nevšedním místě, na střeše budovy. V úlech už je odhadem 60 kilogramů medu. „Uvnitř obchodního centra bude probíhat vytáčení včelího medu in natura. Máme připravenou rodinnou včelařskou soutěž,“ vysvětlil tajemník Českého svazu včelařů Rudolf Peleška.

Netradiční oslavu svátku dětí 1. června chystají také církve, na akci Noc kostelů budou farní sbory pamatovat i na děti. „Prohlídky budou koncipovány dětem i cestou hry, kde budou určité soutěže,“ potvrdil kardinál Dominik Duka. V Pražské arcidiecézi bude otevřeno přes 220 objektů. Mimo jiné i klášterní kostely, kde budou návštěvníci moci nahlédnout do života řeholníků.