Hasiči zastavili šíření lesního požáru v Ralsku

Ralsko (Českolipsko) – Lesní požár vypukl nedaleko Ralska na Českolipsku. Hasiči k němu vyjeli v podvečer. Po osmé hodině oznámil jejich operační důstojník, že se šíření ohně podařilo zastavit. Kontrolu nad požárem však hasiči zatím nemají. Hlavní překážkou pro ně je náročný terén. Zatím na místě zasahuje devět jednotek, pravděpodobně budou potřebovat posily.

Požár v Ralsku se zatím rozšířil asi na čtyři hektary porostu. Hasiči se o něm dozvěděli po čtvrté hodině odpoledne, první fáze hašení hořícího lesa trvala asi čtyři další hodiny. Potom už se přestala hořící plocha zvětšovat, pod kontrolou však zatím požár není.

V posledních dnech museli hasiči zasahovat u vysokého množství letních požárů. Jen v úterý vyjížděli hasiči na Českolipsku do lesů čtyřikrát. Uplynulý víkend také bojovali hasiči z celé republiky s obřím lesním požárem na jižní Moravě.

Podle krajské mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové nejčastěji hoří kvůli lidské nedbalosti. Za poslední tři roky počet takových požárů stoupl o více než polovinu.