Výluka na Letné začíná, v červenci uzavře i tunel

Praha – Začíná hlavní pražská tramvajová výluka letošního léta, která v prázdninových měsících také významně postihne také automobilovou dopravu. Od soboty až do 31. srpna nebudou mezi Letenským náměstím a Špejcharem vůbec jezdit tramvaje, od července bude také pro automobilovou dopravu uzavřen Letenský tunel.

V době výluky pojede na Letenské náměstí pouze zvláštní tramvajová linka 31, která bude pendlovat ze Strossmayerova náměstí. Všechny pravidelné linky pojedou odklonem, budou zrušeny nebo budou končit na Špejcharu.

Během výluky vůbec nebude v provozu linka 15. Tramvaje číslo 1, 8 a noční 51 a 56 pojedou odklonem přes Malostranskou. Linka 25 bude ve směru od Vypichu ukončena na Špejcharu, v úseku od Strossmayerova náměstí přes Vltavskou a Palmovku do Kobylis ji nahradí odkloněná linka 26.

Jako náhrada poslouží kombinace zvláštní tramvajové linky 31, která bude jezdit kyvadlově po jedné koleji ze Strossmayerova náměstí na Letenské náměstí a zpět. Z Letenského náměstí na Hradčanskou bude možné dojet autobusem X-1. V noci pojede z Hradčanské až na Strossmayerovo náměstí autobus X-51.

Důležité odkazy:

Informace dopravního podniku k tramvajové výluce

Schéma dopravní organizace během tří fází rekonstrukce ul. M. Horákové

Uzavírkám se nevyhnou ani auta

Automobilové dopravy se práce na Letenském náměstí a v části ulice Milady Horákové dotknou již v červnu zúžením do jednoho pruhu v každém směru. „Provoz bude převeden na severní polovinu komunikace Milady Horákové, takže bude snížen počet jízdních pruhů na 1 + 1 pro každý směr jízdy,“ upřesnila mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Hlavní omezení ale nastanou v červenci a srpnu. Celý červenec bude uzavřen Letenský tunel a nebude možné vyjet z ulice Nad Štolou, v srpnu bude potom uzavřena ulice Milady Horákové ve směru k Hradčanské mezi ulicemi Korunovační a U Sparty. Auta tak budou muset jezdit odklonem ulicí Jana Zajíce, čímž se může výrazně zkomplikovat již tak těžká situace v Korunovační ulici.

Během prací proběhne v ulici Milady Horákové úplná rekonstrukce tramvajové trati, vozovek a chodníků, pracovat se bude také na inženýrských sítích. Vznikne také nové veřejné osvětlení.