U pramene Vltavy padne stovka stromů, prý ohrožují turisty

Vimperk - Šumavský národní park chce v červnu pokácet zhruba stovku stromů podél cesty k pramenům Vltavy. Údajně hrozí, že by se mohly zlomit nebo vyvrátit a zranily by turisty. Dřevorubci mají vybrané stromy pokácet tak, aby to simulovalo přirozený rozpad lesa. Prameny Vltavy jsou jednou z nejvyhledávanějších šumavských destinací, ročně k nim přijdou tisícovky návštěvníků.

Podle ředitele šumavského parku Jana Stráského je zásah nutný. „Kdyby se strom zlomil či vyvrátil a spadl na stezku, může pro procházející turisty znamenat i smrtelné nebezpečí,“ uvedl.

O kácení rozhodli na středečním setkání zástupci vedení šumavského parku, České inspekce životního prostředí a ministerstva životního prostředí. Ti se u pramenů Vltavy opět sejdou v září a budou rozhodovat o dalším postupu v této lokalitě.

Červnový zásah se bude týkat stromů vzdálených do 15 metrů od turistické trasy, uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek. Většinou se prý jedná o souše. Výjimku ke kácení v oblasti pramenů Vltavy udělila státní správa. Podle Pechouška však ani tato výjimka neopravňuje správce šumavského parku k větším zásahům a bezpečí turistů tu pořád nebude stoprocentní.

„Přirozené“ kácení bude třicetkrát dražší

Způsob kácení simulující přirozený rozpad lesa spočívá v tom, že dřevorubci porazí strom několik metrů nad zemí. Na řezu pak dřevorubci z vysokozdvižné plošiny vyrobí ozubenou korunku. Tento způsob zásahu je prý ale výrazně nákladnější. „Zatímco klasické pokácení souše vyjde zhruba na 100 korun, poražení stromu tímto způsobem stojí asi 3 000 korun,“ uvedl Pechoušek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

I přes zásah prý vedení parku počítá s tím, že v případě horších klimatických podmínek by byla stezka k pramenům Vltavy uzavřena. Zejména silný vítr by prý mohl polámat další stromy. „V takovém případě by bylo riziko pro turisty příliš velké. Proto bychom museli stezku po tu dobu uzavřít,“ konstatoval náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.