Ve Vimperku lákají dívky na technické obory, poptávka po ženách v nich roste

Vimperk – Nejen zaměstnavatelé, ale i školy se snaží nalákat ženy do technických oborů. Na střední škole ve Vimperku představili dívkám končícím základní školu nejen možnosti technických studií, ale také praktické uplatnění. Na vimperské škole letos v technických oborech maturovaly tři dívky, v nižších ročnících úplně chybí. Technické obory dívky po základní škole příliš nelákají. Vzdělávací zařízení se to snaží s ohledem na poptávku zaměstnavatelů změnit. Výrobní strojírenské podniky totiž přijímají stále více žen a hledají především ty s odborným vzděláním.

„Jsou daleko pečlivější, zodpovědnější a hlavně mají daleko lepší jemnou motoriku rukou,“ poznamenala na adresu žen a dívek vedoucí školicího střediska Rhode & Schwarz Andrea Milotová. Humanitní a administrativní obory na vývěskách pracovních úřadů prakticky chybí, poptávka je po technických oborech.

Podle analytika českobudějovického úřadu práce Jiřího Berana panuje v současnosti snaha rozšířit nabídky v oborech, které byly dříve chápany spíše jako tradiční pro muže a podobný trend lze registrovat i za hranicemi. „V Rakousku a Německu firmy pořádají dny otevřených dveří speciálně pro ženy a dívky,“ podotkl Beran pro ČT.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Právě na jihu Čech potenciál technicky vzdělaných lidí roste od informačních technologií přes elektrotechniku až po strojírenství, a to především v souvislosti s plánovanou dostavbou Temelína nebo rozšiřujícími se průmyslovými zónami.