Protipovodňová opatření v Otíně selhávají, zkoumají je kriminalisté

Otín - Kriminalisté začali prošetřovat stavbu protipovodňových opatření v Otíně na Jindřichohradecku. Podle místních totiž nejsou účinná a potok je stále ohrožuje. Radnice, která na úpravu přispěla, čeká na výsledky vyšetřování. Vodohospodáři se hájí tím, že nešlo o opatření proti povodni, ale pouze o zpevnění koryta. Stavba tří mostů přes potok Řečička v Otíně stála 7 milionů, statisíce si pak vyžádala právě úprava koryta. Kriminalisté dnes nechtěli říci, kdy případ uzavřou. Vyšetřování podle nich potrvá měsíce.

Podle lidí žijících na břehu prokázala nefunkčnost úprav zatím poslední lokální povodeň. Hladina při ní prudce stoupla, a přestože šlo jen o tzv. jednoletou vodu, pod nový most se téměř nevešla. I přesto tehdy radnice v projektu problém nenašla, radní vycházeli z podkladů od projektanta. „Některé věci tam byly nešťastně řešeny, to je teď evidentní,“ přiznává starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Za stavbu byla dříve odpovědná zemědělská vodohospodářská správa, ta se ale hájí tím, že investované peníze přímo povodním zabránit neměly, podle Jana Schmidtmayera ze Zemědělské vodohospodářské správy nešlo o žádná opatření, ale pouze o zpevnění koryta. Povodí Vltavy, které stavbu nedávno převzalo, ale po dalším prověření dává za pravdu spíše místním.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)