Nepřizpůsobiví přebíhají před vyhláškou

Ústí nad Labem - Varnsdorf má problémy s vyhláškou, která měla zamezit řádění nepřizpůsobivých obyvatel. Radnice ji přijala po loňských demonstracích. Vyjmenovává části města, kde se například nesmí pít alkohol nebo přespávat na ulicích. Problém je ale v tom, že výtržníci se postupně přesunuli do míst, kde vyhláška neplatí, a strážníci na ně tak nemohou.

Dva mladíci s alkoholem v ruce se motají v noci ulicí. Teprve až když hodí sklenicí o stěnu a ničí zábradlí, můžou strážníci zasáhnout. Tady totiž nová vyhláška neplatí a podobná situace je i na nedalekém sídlišti. „Tato oblast, kde jsme právě teď, nebyla do vyhlášky zahrnuta, protože v době, kdy se vyhláška zpracovávala, tak zde ještě tohle ghetto nebylo,“ vysvětluje místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský. 

Do dříve klidných domů se během zimy sestěhovalo zhruba sedm desítek lidí závislých na sociálních dávkách. „My jsme z toho nešťastní. Do smrti jsme zadlužení, protože musíme byty splácet, a oni to teď ničí,“ zlobí se jeden ze starousedlíků z Kovářské ulice. „Když se chci koukat v sedm večer na televizi, tak musím zavřít okno, protože televizi neslyším,“ dodává druhý. 

Naopak před ubytovnami, kde demonstrovaly kvůli nepořádku loni v létě stovky lidí, je klid. Třetina pokojů je prázdná. „Ti lidé se přestěhovali sem a ten hluk a nepořádek je teď v těchto lokalitách,“ popisuje situaci velitel městské policie ve Varnsdorfu Martin Špička. „Kvůli tomu, co se tady děje, jsme museli přijmout určitá opatření,“ říká Karel Dubský.  

Radnice připravuje rozšíření vyhlášky o další ulice. Tam, kde už platí, totiž podle strážníků pomáhá. Od začátku roku mohli s její pomocí potrestat téměř stovku výtržníků. Podle zákona vyhláška nemůže platit obecně pro celé město, ale musejí v ní být vyjmenovány jednotlivé lokality. Vedení města teď doufá, že do ní postupně nebude muset zanést všechny ulice ve městě.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)