Sochy Michala Olšiaka ve volné krajině baví i rozčilují

Žďárské Vrchy - Další obří sochy tvoří sochař a malíř Michal Olšiak uprostřed přírody na Žďársku. Umělec tvoří betonové skulptury ve volné přírodě už 6 let, vytvořil jich tu za tu dobu 11. Pro mnohé představují sochy atraktivní turistický cíl, pro jiné však předmět kritiky. Ti se třeba podivují nad tím, že se železo-betonové plastiky mohou bez problémů stavět v chráněné krajinné oblasti.

Námět a vzhled vždy vychází z nějaké místní tradice nebo názvu. Český lev a moravská orlice například hlídají hraniční kámen, koňský povoz u Hamrů zase podle pověsti uvízl na blatech. „Teď dělám na jelenovi v nadživotní velikosti, který má zhruba 3 metry. Je to pro obec Slavětín, která si to objednala, protože má jelena ve znaku,“ uvedl pro ČT Olšiak. Sochy většinou platí obce a pochvalují si velký zájem turistů.

  • Lev a orlice Michala Olšiaka zdroj: ČT24
  • Sochař Michal Olšiak tvoří sochu jelena zdroj: ČT24

Některým lidem se ale díla nelíbí a ptají se, jak je možné povolit jejich stavbu uprostřed CHKO. Podle Václava Hlaváče, vedoucího Správy CHKO Žďárské vrchy nejsou sochy stavbami. „Tudíž se k nim CHKO nemá možnost vyjádřit, ani je nějak řešit,“ dodává Hlaváč. Ani stavební úřad nepovažuje jejich umístění volně v krajině za problém. Záleží to vždy na zvážení a informovanosti investora.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)