V Běchovicích to jiskřilo

Praha - Co všechno se dá dělat s blesky? Odpověď mohli zájemci najít v pražských Běchovicích, kde vědci z akreditované zkušební laboratoře přichystali Den vysokého napětí. Během elektro show návštěvníkům předvedli například historickou repliku Divišova bleskosvodu.

Organizátoři chtěli především ukázat, že česká věda má svou tradici a čeští vědci dosáhli mnoha úspěchů i na mezinárodním poli. Dnešní demonstrací připomněli jednoho z našich nejslavnějších vědců, vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše. Na replice jeho vynálezu z roku 1754 předvedli to, k čemu byl původně vymyšlen, a to je tzv. vysávání energie z mraků.

Na pohled zajímavé efekty měly vzbudit zájem o vědu zejména mezi dětmi a mladými. Na vlastní kůži si zájemci mohli vyzkoušet třeba přenos elektřiny na dálku, při kterém se jim žárovky rozsvěcely přímo v rukou. Nechyběl ani doprovodný program v podobě hudebních představení. Vystoupil například jazzový multiinstrumentalista Jiří Stivín, jenž zahrál na saxofon v tzv. Faradayově kleci, která byla pod napětím 700 tisíc voltů.

Repliku historického Divišova bleskosvodu má zkušební laboratoř v úmyslu vystavit před svým areálem, kde ji chce ukazovat zejména zahraničním zákazníkům a turistům jako důkaz, že česká věda vždy měla světu co nabídnout.

Vstup Anny Chudobové (zdroj: ČT24)