Ve Strání se setkali potomci válečných generálů

Strání (Uherské Hradiště) - Ve Strání se na někdejší frontové linii usmířili potomci válečných generálů. Šlo o dva válečné protivníky, generály rumunské a německé armády. Jejich synové se setkali poprvé v životě a hned se z nich stali přátelé.

Dědeček Georga velel rumunské královské divizi, tatínek Dietera zase pěší divizi německého wehrmachtu. V dubnu roku 1945 se střetly ve vražedném boji na Korytňanských lúkách. Němci a Rumuni si byli dobře vědomi strategického významu tohoto kopce. Kdo ho ovládal, ovládal totiž celé údolí, to znamená Strání i důležitou silnici ze Slovenska na Moravu.

O Strání se bojovalo dva týdny. Zahynuly zde stovky vojáků, tanková i dělostřelecká palba ve vesnici zničila tři sta domů. Při útěku z hořícího sklepa byl těžce zraněn i tehdy jedenáctiletý Václav. Až po sedmašedesáti letech udělali tři muži symbolickou tečku za válečnou vřavou. „Když vidím tu krásnou krajinu a představím si ty kruté boje a spoustu mrtvých, ale my jsme teď tady. Jsem šťastný. Už se to nebude nikdy opakovat,“ vyjádřil se syn německého generála Dieter Längenfelder.

Dnešní emoce ale přesto ještě gradovaly, George zcela nečekaně totiž Dieterovi věnoval fotografii jeho tatínka, kterou objevil v jednom antikvariátu v Hamburku. Stejně jako ve Strání obstáli jejich předkové, protože za bitvu oba generálové dostali nejvyšší vojenská vyznamenání, obstáli dnes i jejich potomci, jsou z nich přátelé. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)