Ostrava a ministerstvo se nemohou shodnout na zákazu automatů

Ostrava - Ostravští zastupitelé chtějí z městských obvodů Moravská Ostrava a Přívoz vytlačit hrací automaty a videoterminály. Co nejdříve by jich mělo zmizet více než osm set. Komunální politici se o to snaží posledního půl roku, domnívají se ale, že ministerstvo financí s nimi nekomunikuje. Do sporu se již vložil premiér Nečas.

Hlavní důvody, proč skoncovat s hazardem v moravskoslezské metropoli, jsou podle radních zřejmé: rostoucí kriminalita, utrácení sociálních dávek a rozpad rodin. Vyhlášku, která úřadům umožňuje uzavřít provozovny, kde jsou umístěny automaty a videoterminály, radní schválili již minulý rok. Od té doby ale obvody vyčkávají na podpis ministerstva financí.

Do sporu mezi obcemi a státním úřadem se nyní dokonce vložil premiér Petr Nečas. Ten na dotaz městských obvodů odpověděl, že se jedná o velice živou problematiku, na které se velmi živě pracuje.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Situaci by podle něj mohla zlepšit novela zákona o provozování sázkových her. Starosty proto předseda vlády požádal o trpělivost. Názor radních Nečas přesto příliš nezměnil. Jsou i nadále přesvědčeni, že stát jde na ruku zájmům loterijních společností.