Na Blanensku vzniká památník romského holocaustu

Hodonín (Blanensko) – V místě zvaném Žalov v Hodoníně u Kunštátu vzniká památník romského holocaustu. Právě v Hodoníně stál za okupace sběrný tábor pro Romy. Jeho historii i dějiny romského holocaustu má mapovat expozice v renovovaném dochovaném táborovém baráku.

Před třemi lety byl Žalov rekreačním střediskem. V původně vězeňském baráku se čepovalo pivo, kolem si hrály děti. Dnes je místo proměněné k nepoznání, ministerstvo školství z něj buduje památník romského holocaustu.

Právě ministerské rozhodnutí prostor zcela proměnilo. Rekreační chatky zmizely, z válečného baráku zbyla jen kostra. Za války jich v Žalově stálo osm, v nich se tísnily stovky Romů, kteří neměli k dispozici elektřinu ani tekoucí vodu. Zato se mezi nimi šířil tyfus a další nemoci, které pozabíjely na dvě stovky lidí. Toho, kdo nemocím odolal, čekal ještě horší osud. „Vězni z hodonínského tábora byli v srpnu 1943 transportováni do Osvětimi,“ uvedl historik z Muzea romské kultury Michal Schuster.

Romský sběrný tábor byl v provozu od srpna 1942 do srpna 1943, nacisté do něj přivezli asi 1 400 lidí. Jejich osudy i krutost ideologie, která měla vést ke zničení romského národa, má nyní přiblížit nová expozice. Možná ale nebude zaměřena výhradně na nacismus a jeho snahu zahubit Romy. Historici totiž zjistili, že Žalov sloužil jako vězeňský tábor i po válce, nejprve pro Němce, později pro nepřátele komunismu. Podle okolních starostů přitom dodnes většina lidí netuší, co se v jejich okolí dělo.

Ministerstvo školství ale o dalších plánech s areálem mlčí. Komentovat nechce ani zahájenou práci. Je ale známo, že starý vězeňský barák má být opraven do letošního srpna, kdy se v Žalově jako každý rok bude připomínat poslední transport Romů do Osvětimi. Stavba celého památníku ale hlavně kvůli změně územního plánu potrvá ještě další tři roky.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)