Ejpovice trpí kvůli šetrným řidičům kamionů

Ejpovice – Už šest let obyvatelé Ejpovic na Plzeňsku marně bojují proti kamionům. Denně touto obcí projede více než tisícovka nákladních aut, a to i přesto, že nedaleko vede dálnice. Řidiči kamionů do Ejpovic sjíždějí, aby ušetřili na mýtném. Kvůli velké hustotě dopravy se lidé nemohou vyspat ani během víkendu.

Každý den musí obyvatelé malé obce na cestě mezi Plzní a Rokycany snášet hluk a prach z projíždějících kamionů, klid nemají ani v noci. Jenom během třiceti minut štáb ČT na zdejší nejrušnější křižovatce napočítal padesát nákladních souprav. „Pokud třeba prší, tak kamiony házejí bláto ze silnice až na hradbu,“ stěžuje si starostka Ejpovic Marie Šrailová.

Ejpovicemi denně projede více než tisícovka nákladních aut a kamionů. Prokázala to studie, kterou si nechal vypracovat Plzeňský kraj. Za neutěšenou situaci může především to, že se řidiči aut chtějí vyhnout placení mýtného na blízké dálnici. „Polovina těch kamionů, si usnadňuje cestu tím, že objíždí dálnici,“ potvrzuje Jaroslav Vejprava z odboru dopravy na Krajském úřadě v Plzni.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Vedení Ejpovic usiluje už několik let o obchvat. Tomu ale zatím brání vykoupení některých pozemků. Plzeňský kraj tak připravuje náhradní řešení v podobě dopravního omezení, které by mělo platit od podzimu. Do obce by směla vjíždět jen dopravní obsluha.