Hasiči nakoupili vozy, teď je nemají čím splatit

Hradec Králové - Dobrovolní hasiči v královéhradeckém kraji si vzali na nákup nových vozů úvěr. Počítali s tím, že ho splatí pomocí evropských dotací. Kontroloři ale nejsou spokojeni s průběhem trendu a hrozí proto, že hasiči o přislíbenou částku přijdou. Dluh by za ně v tom případě musel zaplatit ručitel, tedy kraj.

Na nákup jedenácti aut si hasiči půjčili 57 milionů s tím, že je splatí z dotace. Jejich postup teď vyšetřuje antimonopolní úřad a hasičům hrozí, že o peníze přijdou. „My jsme stanovili podmínky, že záruční doba bude omezena od 12 do 60 měsíců, konkurenční firma dala 72 měsíců, nesplnila zadávací podmínky, tím pádem při hodnocení zůstala na druhém místě,“ uvedl starosta krajského sdružení hasičů Jiří Orsák.

Obce se bojí, že o auta přijdou

Chyb si všimla úřednice Centra pro regionální rozvoj, která projekt kontrolovala. To vyústilo v obavy obcí, kde nová auta zakoupená na dluh hasičům pomáhají. „Doufám, že nám to auto neseberou. Pokud se stala nějaká chyba, tak doufám, že to nebude mít dopad na obce,“ dodal starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek. 

Za půjčku, která je splatná do konce června, ručí kraj. „Rezerva na tyto účely zatím není vyčleněná,“ podotkl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. Antimonopolní úřad vede s hasiči správní řízení a rozhodne, zda byl nákup aut v pořádku, nebo s chybami. Splátku úvěru v bance zatím hasiči o tři měsíce oddálili.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)