Toužim se bouří proti výstavbě sociálního centra

Toužim - Obyvatelé Toužimi na Karlovarsku odmítají stavbu sociálního centra. Mají strach, že se do města budou sjíždět problémoví lidé a že provoz zařízení bude pro radnici nákladný. To starosta odmítá. Rozzlobení obyvatelé přesto žádají referendum. Radní tak silný odpor překvapil.

Během tří dnů podepsalo petici proti výstavbě centra přes 1 200 nespokojených lidí. „Bojíme se, aby se sem nestáhli všichni nepřizpůsobiví z celého okolí,“ říká autor petice Petr Vlček. Obyvatelé Toužimi také mají strach, že provoz centra v budoucnu zatíží městský rozpočet. „Může se stát, že to bude platit město. A pak budou chybět peníze na opravy chodníků, veřejné osvětlení, podporu sportu a tak dále,“ obává se jeden z místních, Vladimír Suchan.

Starosta města občany uklidňuje. „Bydlet tam nebudou. Projekt není postavený tak, aby tam lidé byli ubytováni. Budou tam jen ambulantní služby,“ vysvětluje. Na přeměnu opuštěného areálu na moderní centrum by radnice získala 25 milionů korun z evropských fondů. „Město by nemělo spolufinancovat žádným způsobem,“ ujišťuje ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček. Podle starosty bude teprve na podzim jasné, jestli radnice s žádostí o dotaci uspěje.

Odpůrci projektu tvrdí, že radnice odmítá o problému uspořádat referendum. Podle starosty je třeba nejprve lidi dostatečně informovat. Organizátor petice už ale čekat nechce a chce začít referendum připravovat sám.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)