Frýdlant má muzeum za miliony korun

Liberec - Dva roky trvala rekonstrukce takzvaného špitálku ve Frýdlantu. Přišla na dvacet pět milionů korun. Budova ode dneška slouží jako muzeum. Jeho součástí je i replika hliněné pece, a návštěvníci si tak mohou zkusit, jak se peklo v 16. století.

Umlít mouku a upéct si pšeničnou placku si dnes mohl vyzkoušet každý. Replika pět set let staré pece je postavená přesně podle základů, které archeologové našli při rekonstrukci špitálku. „Pec si musíme hýčkat. Je z pálené hlíny,“ uvádí Věra Sobotová z oddělení památkové péče Městského úřadu Frýdlant. 

Vnitřek muzea láká na už zmiňované základy pece i na expozici mapující historii Frýdlantska. Ukazuje hlavně předměty, které archeologové našli v centru Frýdlantu v posledních dvou letech. „Předměty byly objeveny při přestavbě náměstí T. G. Masaryka a při rekonstrukci špitálku,“ doplňuje ředitelka Muzea Frýdlant Iva Beranová. 

Památkově chráněný objekt ze 16. století sloužil k sociálním účelům až do devadesátých let. Pak se z něj stala ubytovna pro nepřizpůsobivé a budova rychle začala chátrat. Oprava přišla na dvacet pět milionů korun. „Ten objekt byl úplně zdevastovaný, protože zde bydleli nepřizpůsobiví. Jediná možnost, jak získat finance, byla přes cestovní ruch. Proto jsme se rozhodli, že z objektu uděláme muzeum,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. „Je to zajímavá věc a kus historie našeho města. Jsem ráda, že se zde něco děje,“ přidává svůj názor návštěvnice nově otevřeného muzea.      

Vedení muzea slibuje rozšíření expozice ještě v tomto roce a nejen to. Muzeum také plánuje zatraktivnit expozici novými interaktivními prvky. Na projekt za pět milionů korun už město požádalo o dotaci z evropských fondů.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)