První firemní školka v Budějovicích nahradila centrum pro narkomany

České Budějovice - První firemní školka v jihočeské metropoli vznikla v areálu bývalého letního kina Háječek. Jejím otevřením skončil dlouhodobý spor o využití chátrajících budov, kde v minulosti sídlilo kontaktní centrum pro drogově závislé. Její vybudování stálo necelých pět milionů.

Kapacita nové mateřinky je 45 dětí. „Část využívá společnost E.ON jako firemní školku, zbytek je otevřen pro veřejnost,“ řekl Zdeněk Fiala ze společnosti KinderGarten, která zařízení provozuje. Cenově je soukromá školka srovnatelná se státní. Funguje tu ale individuální režim. „Školka se plně přizpůsobila, rodiče si mohou libovolně nastavit, zda sem děti chtějí dávat na dopoledne, nebo na odpoledne,“ pochvaluje si jedna z maminek Iveta Hroníková. 

Město projekt soukromé školky upřednostnilo před hudebním klubem, který v areálu chtěla otevřít parta nadšenců. Kapacity českobudějovických mateřinek totiž nestačí. „V tuto chvíli stále zůstává neumístěno 400 dětí,“ potvrdil náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD). 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Krizové centrum fungovalo v budovách letního kina jedenáct let. Navštěvovaly ho desítky narkomanů. „Areál tím velmi trpěl. Budějovičtí si odvykli sem chodit, protože se tu pohybovali lidé, které nechtěli potkat,“ řekl primátor města Juraj Thoma (HOPB). Radní teď budou upravovat i přilehlý park. „Tím se park znovu vrací do života města, je dvě minuty chůze od hlavního náměstí,“ dodává Thoma. Městu teď zbývá vyřešit, co se samotným letním kinem. O tom má rozhodnout soutěž.