Na Horní Vltavě začala hlavní část turistické sezony

Šumava – Vodáci, kteří na Horní Vltavu vyrazili hned první červnový víkend, měli štěstí. Vody bylo dost, a tak je šumavští správci na nejobdivovanější úsek pustili. Hrozí ale, že v horkých letních měsících první zónou národního parku nikdo neprojede. Pokud totiž vltavští vodohospodáři naměří u Soumarského mostu hladinu vody pod 50 centimetrů, řeka se zavírá.

Národní park od letošního roku zpřísnil plavební podmínky, chce tak zabránit poškozování šumavské krajiny. „Je to nutné. Pokud má hladina vody mezi 50 a 61 cm, může projet jen 28 lodí denně, a to s průvodcem. Nad 61 cm je to bez omezení,“ upřesnil strážce NP Šumava Adam Diviš.

Pan Martin se svými přáteli vsadili na to, že vody bude dost. Proto se před měsícem zaregistrovali, zaplatili 300 korun za loď a doufali, že jejich kánoe u Soumarského mostu propustku opravdu dostanou. Nakonec uspěli. Kvůli obtížím s registrací se ale podle nich vytrácí z horní části Vltavy původní kouzlo.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Na přísnější regulaci si hlasitě stěžují provozovatelé kempů a půjčoven lodí. Obávají se hlavně toho, že ztratí většinu zákazníků. Pracovníci národního parku vodákům radí, aby se registrace nebáli. Pokud bude málo vody, peníze dostanou zpátky. Od příštího roku by se navíc měla pravidla částečně zmírnit.