Kurovická tvrz se otevřela veřejnosti

Kurovice – Běžně nepřístupná starobylá tvrz v Kurovicích na Kroměřížsku se na víkend otevřela veřejnosti. Tamní historické dny mají památku zviditelnit a přispět na její opravy. Bohatý program odstartoval pestrým průvodem. Bojovníci, řemeslníci, kejklíři i vznešené dámy prošli ráno celou vesnicí a zvali diváky k návštěvě tvrze.

Do průvodu přizvali i starostku Lenku Koutnou. Na dva dny jí půjčili symbolický klíč od památky, která je po většinu roku nepřístupná. Návštěvníci měli příležitost ukojit hlad, zvědavost i touhu po dobrodružství. Program ozdobil druhý ročník soutěže šermířských choreografií.

Devastující účinky na unikátní, a přece málo známou goticko-renesanční stavbu mělo celé uplynulé půlstoletí. Třicet roků jen chátrala, předtím v ní byly byty a ještě dříve sklad obilí. „Tvrz je v soukromých rukou a stará se o ni občanské sdružení Tvrz Kurovice. Za posledních několik let se podařilo výrazně pohnout se statickým zabezpečením, podařilo se dokončit výstavní prostory v muzeu a podařilo se také otevřít pokladnu,“ informoval předseda občanského sdružení Tvrz Kurovice Martin Malina.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Výtěžek ze vstupného pořadatelé okamžitě investují do dalších oprav památky. Představa, že se ji podaří opravit celou a zpřístupnit ji celoročně, zůstává ale ještě hodně vzdálená.