Další netradiční sňatek, tentokrát v zatopeném lomu

Opava - Jeden netradičních svatebních obřadů proběhl ve Svobodných Heřmanicích na Opavsku, kde si Dagmar a Jaroslav Páleníkovi řekli své „ano“ pod hladinou zatopeného lomu. Jako náruživí potápěči dokonce kvůli svatbě přemluvili kněze, aby podstoupil několikaměsíční potápěčský výcvik. Církevní sňatek pod vodou se v Česku konal vůbec poprvé.

První část obřadu proběhla na břehu v historických oděvech, vlastní sňatek se ale konal v neoprenech pod hladinou lomu zhruba v pětimetrové hloubce. Pod vodu museli kromě faráře také svědci z řad kamarádů.

Komunikaci svatebčané a kněz realizovali prostřednictvím plastových cedulek s otázkami a slovy souhlasu či nesouhlasu včetně závěrečného „ano“. Podmínkám byly uzpůsobeny i snubní prsteny velké tak, aby se daly navléct na potápěčské rukavice.

Novomanželé Páleníkovi se spolu potápějí už pět let. S nápadem uzavřít sňatek pod vodou v bývalém lomu přišel Jaroslav Páleník. „Když mi řekl, že chce svatbu pod vodou, tak jsem říkala 'není problém, samozřejmě'. Chtělo to určitou přípravu, oslovit svědky, domluvit počasí a teplotu vody. Je to hodně náročné,“ řekla k okolnostem netradiční svatby novomanželka Dagmar Páleníková.

Ražení svatby bude odpovídat i svatební cesta; zítra se novomanželé vyrážejí potápět do lomu Leštinka u Chrudimi.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)