Spory kolem exmajitele bazénu v Brně pokračují

Brno – Se soudními spory po bývalém majiteli plaveckého stadionu Za Lužánkami se stále potýká Brno. Jeho dřívější vlastník Zdeněk Valc zažaloval městskou společnost Teplárny Brno o 14 milionů korun za údajně nekvalitní dodávky páry a neplatnou smlouvu.

Firmu Zdeňka Valce poslal soud do konkurzu před třemi lety. Vedení města se pak s insolvenčním správcem rychle dohodlo na odkoupení tohoto jediného padesátimetrového bazénu v Brně a znovu rozjelo jeho běžný provoz. Jenže problémy tím neskončily. Ještě před vyhlášením konkurzu totiž stačil Zdeněk Valc podat žaloby na brněnské teplárny a insolvenční správce je chce dotáhnout do konce, aby získal další miliony na splácení dluhů.

První spor je o to, zda je smlouva o dodávkách tepla pro plavecký stadion vůbec platná. „Podle obchodního rejstříku mají obě strany povinnost podepisovat své dokumenty dvěma členy představenstva. V tomto případě smlouvu podepsali na obou stranách předsedové představenstva a máme za to, že z toho důvodu je smlouva neplatná,“ říká insolvenční správce Jiří Zrůstek.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Druhým jádrem sporu je pára nakupovaná na základě této smlouvy. Podle dřívějšího majitele plaveckého stadionu byla většina dodávek nekvalitní. Jiří Zrůstek upřesnil, že z měření je patrné, že v nejkritičtějším období bylo až 95 procent dodávek nekvalitních. Mluvčí Tepláren Brno Michaela Gáliková trvá na tom, že k žádnému pochybení nedošlo. Podle insolvenčního správce se teplárny nechtějí dohodnout. Spor proto rozhodne soud, který čeká na znalecký posudek z oblasti dodávek energií.