Pražské metro jezdí přesně, tramvaje a autobusy se zlepšují

Praha – Na dochvilnost pražského metra je spoleh, zato na povrchu je vždy alespoň jeden z deseti spojů MHD zpožděn. Statistiky pražského dopravního podniku ukázaly, že se v loňském roce přesnost provozu tramvají a městských autobusů zlepšila, přesto ale jezdilo se zpožděním zhruba 10 procent všech spojů.

Kdo loni cestoval po Praze tramvají, nedočkal se svého spoje v době, kdy mu sliboval jízdní řád, v 9,6 procenta případů, v městské autobusové dopravě to bylo dokonce 11,6 procenta. Oproti roku 2010 se ovšem dochvilnost povrchové MHD zlepšila – u tramvají to bylo o jedno procento, u autobusů téměř o tři procenta. „Díky instalacím speciálních semaforů pro preferenci hromadné dopravy na světelných křižovatkách či vyhrazení dopravních pruhů se nám daří zvyšovat přesnost také u tramvají a autobusů,“ dodal ke statistice dopravní ředitel Ladislav Urbánek.

Drobně se zlepšila i pravidelnost provozu podzemní dráhy. Loni jelo přesně 98,5 procenta vypravených spojů, oproti předchozímu roku to bylo o půl procenta více. Vysoká dochvilnost metra je podle ředitele Urbánka možná proto, že jeho provoz není ovlivněn pouličním automobilovým provozem.