Pomník letců u Hrdějovic chátrá, historici ho chtějí prohlásit památkou

Hrdějovice - Poničený letecký pomník z první republiky u Hrdějovic na Českobudějovicku chtějí historici prohlásit za kulturní památku. Jen tak ho dokáží zachránit a obnovit. Na jeden z největších pomníků pořádají vandalové doslova hon, opakovaně z něj ukradli bronzové desky s hlavy letců a postříkali ho. Policie desky dosud nenašla.

Šestimetrový pomník stojí na okraji pole v obtížně přístupném místě, asi kilometr od obce. Zakrývají ho křoviny, kolem roste až metr vysoká tráva. Stará se o něj jen pár nadšenců. „Je to dost v bídném stavu,“ uvedl Miroslav Dvořák z Vojensko-letecké historické společnosti. Historici ho proto chtějí nechat zapsat na seznam památek. Pak by se o něj mohl postarat například kraj. Zástupci kraje i místní radnice takové řešení podporují. Ministerstvo kultury nyní čeká na žádost historiků; přislíbilo rychlou akci.

Místo připomíná letecké neštěstí z července 1924, kdy na poli vyhasly životy průkopníků letectví Františka Křečana a Jaroslava Vondráška. Při cvičném letu se jim vznítil motor a havarovali. Na pomník se složili vojáci, nechali ho postavit rok po havárii. Sochaři stála modelem sestra jednoho ze zahynulých letců.