Frýdek-Místek čelí kritice kvůli kauze s veřejnými zakázkami

Frýdek-Místek - Opoziční zastupitelé z ODS na jednání zastupitelstva ve Frýdku-Místku kritizovali postoj vedení města ke kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami. Opozici se nelíbí, že město o kauze dostatečně neinformuje, a domnívá se, že na magistrátu dostatečně nefungují kontrolní mechanismy. Radnice kritiku odmítá.

Pět lidí podle policie ve městě zmanipulovalo devět zakázek malého rozsahu v celkovém objemu 3,2 milionu korun. Některé se týkaly dodávek a služeb pro magistrát, další pak pro Městskou policii Frýdek-Místek. Mezi obviněnými jsou i vysoce postavení magistrátní úředníci a šéf Městské policie Frýdek-Místek Milan Sněhota.

ODS dnes požadovala, aby byla informace o vývoji kauzy součástí schváleného programu zastupitelstva. Se svým návrhem však neuspěla. Náměstek primátora Michal Pobucký (ČSSD) bez bližších podrobností pouze přečetl v bodech dosavadní vývoj policejního vyšetřování. Vedení radnice se hájí tím, že podle pokynů policie nemá právo informace zveřejnit. „Jsme rozčarováni, protože magistrát stále strká hlavu do písku, neinformuje, neodpovídá,“ řekl zastupitel Petr Konůpka (ODS).

Podle opozičních zastupitelů měla být pro město alarmujícím signálem předraženost zakázek. „Když chcete s něčím manipulovat, tak se prostě udělá dohoda mezi podnikateli. Nejnižší cena, která vyjde, je předražená a pak se o to šábnou,“ uvedl Rafael Kučík (ODS). Kontrolní mechanismy označuje opozice za formální. Navíc se obává toho, že problémy s hospodařením by se mohly týkat i jiných městských organizací.

Vstup Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Město kritiku odmítá

Náměstek Pobucký odmítá, že by město o kauze odmítalo hovořit. „My těch informací máme celkem málo, bohužel to, co víme oficiálně od orgánů činných v trestním řízení ani nejsme oprávněni sdělit,“ podotkl Pobucký, podle něhož město nehraje „mrtvého brouka“. Náměstek se rovněž nedomnívá, že na magistrátu selhaly kontrolní mechanismy. „Všechny tyto zakázky malého rozsahu je ze zákona zadavatel oprávněn zadat takzvaně z ruky, to znamená jednomu zájemci. My jsme nad rámec zákona použili to, že jsme obeslali tři zájemce. Jestli se tři zájemci mezi sebou domluví, to vám nezkontroluje žádný vnitřní mechanismus,“ uvedl Pobucký.

Uvedl, že s ohledem na presumpci neviny zatím obvinění zaměstnanci i ředitel městské policie, kteří nyní čerpají dovolenou, zůstanou ve svých funkcích. Město se obává, že v případě, kdy by se jejich obvinění ukázalo jako neoprávněné, mohli by po městě vymáhat náhradu škody. Rovněž tento postup opozice kritizuje.

Část obviněných byla původně stíhána vazebně. Krajský soud Ostrava však koncem května rozhodl o jejich propuštění. Policie obviněné ve věku 33 až 45 let viní ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejného činitele či z účasti na těchto trestných činech. Hrozí jim až osm let vězení.