Kvůli odstávce v Paramu už dostali někteří lidé výpověď

Pardubice – Nejistota panuje mezi zaměstnanci pardubické rafinerie Paramo. Petrochemický holding Unipetrol totiž v tamních provozech kvůli zastavení zpracování ropy propustil část lidí. Podle vedení firmy zatím není jasné, jestli se výroba znovu rozjede.

Za zastavením zpracování ropy v Paramu stojí nízká poptávka po pohonných hmotách. Paramo má zhruba 650 zaměstnanců, podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy dostalo v souvislosti s odstávkou výpověď 28 zaměstnanců. V případě, že zpracování ropy v Paramu nadobro skončí, o práci přijdou další lidé. Na rozhodnutí podniku s napětím čekají.

Další významný zaměstnavatel v kraji, chemička Synthesia, podobné výkyvy neočekává. „Máme dobré produktové portfolio, které čítá tři nezávislé výrobní linie,“ uvedl generální ředitel Synthesie Daniel Kurucz. Firma naopak bude muset v budoucnu řešit opačný problém – nedostatek zaměstnanců. Průměrný věk těch současných pracovníků je kolem padesáti let. Za nějaký čas odejdou do důchodu, ale zřejmě je nebude mít kdo nahradit. Najít spolehlivé lidi s požadovanou kvalifikací a pracovními návyky je totiž problém. V Pardubickém kraji na jedno pracovní místo připadá devět uchazečů. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)