Dočkají se Dačice konečně obchvatu?

Dačice - Dačice se po více než třiceti letech příprav mohou dočkat obchvatu. Stal se prioritní stavbou kraje a do sedmi let by mohl být hotový. Jenže s ním napřed musejí souhlasit zastupitelé, a to je problém. Spor o jeho trasu je totiž aktuálně nejživějším problémem města.

Lidé, kteří žijí na náměstí, jsou zoufalí. Přímo v centru města se totiž sjíždějí auta ze všech směrů. Ať jedou kamkoliv, pokaždé musí přes náměstí. Podle posledního sčítání se ukázalo, že přes náměstí projede až 12 tisíc aut denně, z velké části navíc nákladních aut nebo kamionů.

Obchvat je naplánovaný přes průmyslovou zónu města. Jenže Firma Centropen nechce, aby přes zónu kvůli tomu vedl most. Podle ředitele firmy Ludvíka Čurdy to bude znamenat věcné břemeno, které sníží tržní hodnotu firmy. Navíc při stavbě samotné podle něj hrozí odstávka výroby či zpožďování zakázek.

Firma je ochotná zaplatit novou studii, ze které by vzešla jiná trasa. Podle města ale není možná. „Územní podmínky tady v Dačicích jsou nesmírně obtížné,“ uvedl Jiří Lojka z odboru územního plánování MÚ Dačice. Jiné variantě brání například velké výškové rozdíly, rozlehlá záplavová oblast nebo chráněné ložiskové území kamenolomu.

Trasu obchvatu budou zastupitelé schvalovat ve čtvrtek. Pokud ji nepodpoří, hrozí podle starosty, že se výstavba znovu oddálí na mnoho let, nebo k ní nakonec vůbec nedojde.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)