Na severu Čech nešla linka 155, lidé mohli volat jen na 112

Ústí nad Labem – V okresech Ústí nad Labem, Děčín, Teplice a Litoměřice ráno nefungovala téměř čtyři hodiny tísňová linka zdravotnické záchranné služby 155. Technikům se ji podařilo zpovoznit před půl devátou. Po celou dobu ale mohli lidé volat na jednotné evropské číslo tísňového volání 112.

Podle informací ZZS Ústeckého kraje nefungovala linka 155 kvůli technické poruše místní ústředny. Problémy nastaly v průběhu noci, definitivně linka vypadla k sedmé hodině ráno. Technici ji znovu zprovoznili více než o hodinu později. „Ve spolupráci s O2 Telefónica se podařilo jiným alternativním způsobem zprovoznit 155. Definitivní řešení ještě není, ale občané se na 155 mohou dovolat,“ sdělil ředitel ústecké záchranné služby Ilja Deyl. Kolik lidí se nedovolalo, ale podle něj nelze zjistit.

Kdyby provizorní řešení selhalo, nadále platí, že je k dispozici jednotné číslo tísňového volání na lince 112. Na rozdíl od národních linek u ní výpadek nehrozí. Systém je speciálně jištěný. Hasiči, záchranka i policie ale přesto doporučují volat primárně na jejich linky 150, 155 a 158. „Pokud jde o zdravotní problém, tak rozhodně vždycky doporučujeme volat přímo linku 155, a to hlavně z důvodu přímé komunikace s odborným zdravotníkem,“ řekla ČT mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.