U Plzně hořelo v průmyslovém areálu

Horní Bříza (Plzeňsko) – Požár poničil halu, která patří výrobci dlaždic a keramických obkladů Lasselsberger v průmyslovém areálu v Horní Bříze u Plzně. Shořela její střecha. Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek, s ohněm bojovaly půl dne.

Požár střechy staré cihlové průmyslové haly nikoho nezranil. Hasiči ale na místě pracovali od rána až do brzkého odpoledne. Až před jedenáctou hodinou se jim podařilo požár lokalizovat, potom rozebírali zbytky shořelé střechy, která se částečně zbortila. „Ve 12:37 byl požár z velké části zlikvidován a místo bylo předáno dobrovolným hasičům,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková. Jedním z problémů, na který hasiči narazili, byl nedostatek vody. V oblasti je nedostatečná hydrantová síť, v nedalekém rybníku zase byla nízká hladina. Museli proto kyvadlově vodu dovážet z okolí.

V hale, která vyhořela, se už nic nevyrábí, dnes však měla proběhnout demontáž vybavení. „Byla to stará hala, fungovala už jen jako sklad. Žádné materiály, které by způsobily exhalace, tam nebyly,“ uvedl starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec. „Požár vznikl odlétnutím okuje na jutové pytle při likvidaci nepotřebného šrotu dodavatelskou firmou,“ uvedla mluvčí Lasselsbergeru Pavla Nováková. Výši škody zatím nezná, ale dodala, že nebylo poškozeno žádné výrobní zařízení ani zboží. Svařování potvrdila jako možnou příčinu zapálení i mluvčí hasičů. „Škoda i příčina jsou stále v šetření,“ dodala.

Firma, které budova patří, celkem zaměstnává kolem 1 400 lidí. V Horní Bříze jich ovšem pracuje jen několik desítek.