Archiváři zrekonstruovali historické listiny, krátce je vystaví

Zlín – Stovky čerstvě zrekonstruovaných historických listin na pergamenech vlastní státní archiv na zámku Klečůvka u Zlína a chystá se představit je krátce veřejnosti. Neobvyklá výstava představí vzácné dokumenty, nejstarší z nich je zakládací listina města Valašské Klobouky z roku 1356, kterou vydal mladší bratra Karla IV. markrabě Jan Jindřich.

Historické listiny jsou v Klečůvce obvykle pečlivě ukryty. Nedostanou se k nim ani badatelé, kteří se musí spokojit s kopiemi. Díky dokončené omlazovací kúře se ale i originály opět těší výborné kondici. Krátké vystavení jim tak neuškodí.

  • Pečeť před restaurací zdroj: ČT24
  • Zrestaurovaná pečeť zdroj: ČT24

Kromě zakládací listiny Valašských Klobouků bude k vidění například také dokument, který obyvatele Slušovic osvobodil od roboty, ale ponechal jim povinnost lovit vlky a medvědy. „Na této listině je zajímavé to, že ji přímo svojí rukou podepsal Albrecht z Valdštejna. Je to privilegium, které vydal v roce 1612,“ řekl o dokumentu ředitel archivu David Valůšek.

Příležitost spatřit nejvzácnější pergameny na vlastní oči dostanou milovníci historie a lokální patrioti z měst a vesnic na Zlínsku v sobotu odpoledne u příležitosti Mezinárodního dne archivů.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)