Kůrovec napadl na Šumavě o dvě třetiny méně stromů

Vimperk - Kůrovec napadl na Šumavě o více než dvě třetiny méně stromů, než tomu bylo loni. V roce 2011 jich lesníci k 1. červnu vyznačili 50 000, letos jen 15 000. Vedení parku věří, že příští rok se situace okolo kůrovcové kalamity na Šumavě uklidní a péče o lesní ekosystémy se vrátí do normálních kolejí. Správa parku tak letos zřejmě nebude nucena proti kůrovci zasahovat v takovém rozsahu jako loni. Současně chce ale používat i chemické pasti. Na Šumavě už proto hlídkují ekologičtí aktivisté. Podle Hnutí Duha se zatím žádné blokády neplánují. Případný nezákonný postup správy parku ale chtějí ekologové hlásit buď na policii, nebo přímo na Inspekci životního prostředí.

„K této bilanci nám pomohl především včasný a efektivní asanační postup v lese v loňském roce a také použití obranných zařízení ve formě trojnožek, lapáků a insekticidních sítí, které jsou ekologicky nejšetrnější,“ uvedl ke kůrovci odborník na ochranu lesa parku Petr Kahuda. Jaromír Bláha z Hnutí Duha ale upozornil, že došlo k poklesu kůrovce i v oblastech, kde se proti němu nijak nezasahovalo.

Místní se bojí dalších blokád, aktivisty varují výstražnými hesly

Nejhorší je momentálně situace v západní části Šumavy, kde je hodně smrků. Kůrovec se tam po polomech v roce 2007 nekontrolovatelně rozmnožil. Jde o lesy na Modravě, v okolí Srní a na Prášilsku. Stejně jako loni použije správa parku v lesích i odkorňování napadených stromů na stojato. Padnout by mělo dvě stě tisíc kubíků dřeva. „Bude to v podobném rozsahu jako loni. Pracovat se bude na stejných místech - na Smrčině, kde nás k asanaci kůrovcem napadených stromů zavazuje Česko-rakouská dohoda, a také na Křemelné,“ řekl náměstek ředitele Tomáš Fait.

Těmito ekologicky šetrnými, ale ekonomicky velmi náročnými způsoby asanace se vedení parku podle ředitele Jana Stráského snaží předejít možné blokádě likvidace kůrovcem napadených stromů. I přes protesty ekologických aktivistů podle něj správa parku používá insekticidní obranná protikůrovcová zařízení legálně, na základě platného rozhodnutí státní správy ochrany přírody.

Podle Bláhy je ale použití těchto jedovatých látek v národním parku neobhajitelné. V případě, že by se blokády opakovaly, hrozí ovšem spory hlavně s místními obyvateli. Především na Modravě už teď aktivisty varují, že je na Šumavě nechtějí. Na domech visí výstražná hesla, lidé pomalovali i kameny v okolí. Případný střet obou stran by tak mohl být dramatický. „Určitě by došlo k újmám na zdraví,“ řekl ČT starosta Modravy Antonín Schubert.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)