V zoo se vylíhl malý kasuár, péče je nyní na samci Kašíkovi

Praha - V pražské zoologické zahradě se v pondělí vylíhlo mládě kasuára přilbového. Jeho matka Kačenka snesla tři vejce, ale jen jedno bylo oplodněné. Další péče je nyní na samci Kašíkovi. Kasuáři jsou nekrmní ptáci, mládě si tak musí shánět potravu samo. Podle mluvčí zoo Terezy Palečkové přitom napodobuje právě otce, který u kasuárů obstarává veškerou rodičovskou péči. Pražská zoologická zahrada je jedinou v České republice, kde se tyto nelétavé ptáky daří rozmnožovat.

„Naše samice snáší velká vejce, která mají silnou skořápku a váží více než 800 gramů. Mláďata se kvůli tomu sama líhnou jen velmi obtížně. Proto provádíme asistované líhnutí, při kterém vejce uměle naklubeme, mládě hlasově stimulujeme a podle potřeby postupně prorážíme skořápku vejce, dokud se mládě nedostane na svět,“ popsal líhnutí kasuárů v pražské zoo tamní kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Kasuár žije na Nové Guineji a v severovýchodní Austrálii

Návštěvníci mohou nové mládě zahlédnout v kasuářím „domku“ v horní části areálu zoo a od příštího týdne zřejmě i ve venkovním výběhu. „Malí kasuáři bývají světlí, s tmavými podélnými proužky. V prvním roce života se zbarví skořicově a teprve ve třech letech věku mají stejně černé peří, červenomodrou kresbu na krku a hlavě a kostěnou přilbu jako dospělí jedinci,“ uvedla mluvčí zoo.

Kasuár
Zdroj: ČT24/Zoo Praha

Kasuáři jsou ptáci se zakrnělými křídly z řádu pštrosů a do pražské zoo se dostali poprvé v roce 1954. V přírodě obývají hustý lesní porost na Nové Guineji a v severovýchodní Austrálii, kde se živí výhonky nebo spadanými plody.

Vydáno pod