Největší pěstírna konopí se skrývala nedaleko centra Pardubic

Pardubice - Dosud největší pěstírnu konopí na Pardubicku objevili detektivové místního toxi týmu. V budově nedaleko centra Pardubic ji provozovala skupina Vietnamců. Při policejní razii kriminalisté našli na dva tisíce rostlin konopí. V krátké době se jedná o druhý podobný případ v regionu, v polovině objevila policie velkou sklepní pěstírnu v Cholticích u Pardubic. Na oba případy upozornili policii energetici.

Místnost plnou rostlin našli policisté ve sklepních prostorách jednoho z domů nedaleko centra města. Část z nich stále rostla v květináčích, část byla sklizená a připravená k sušení. „O komfort rostlin se staralo více než sto výbojek s transformátory. V místě byla také důmyslně zařízená vzduchotechnika a elektroinstalace,“ uvedl policejní mluvčí Jozef Bocán. Pokud by se droga dostala na trh, prodala by se za miliony korun.

Na místo přijeli pardubičtí policisté i zásahová jednotka Královéhradeckého kraje se služebním psem. Všechen materiál z místa odvezlo několik nákladních automobilů. O nálezu kriminalisté informovali majitele objektu, který prostory pronajal cizincům, tvrdil však, že za jiným účelem. Pardubičtí policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za tento skutek hrozí jeden rok až pět let vězení.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na velkou pěstírnu konopí narazili policisté v kraji také v polovině května, kdy v Cholticích na Pardubicku zajistili ve sklepech domu 795 rostlin. Policisty upozornili na celou věc energetici. Právě černé přípojky nebo podezřele velké odběry elektřiny jsou často tím, co nelegálním pěstitelům zlomí vaz. „Na Pardubicku jsme od začátku roku zjistili již čtyři případy pěstíren konopí, které byly odhaleny a na nichž spolupracují naši technici s policií,“ potvrdila mluvčí východočeského ČEZu Šárka Beránková.