Karlovarští záchranáři dostanou důtky za zapomenutého nebožtíka

Karlovy Vary - Důtkami pro zaměstnance a symbolickým odškodným pro pozůstalé končí případ nedbalosti posádky karlovarské záchranky. Ta zapomněla na zemřelého pacienta a nechala ho ve speciálním skladě čtyři dny. Podle nezávislé komise, která se případem z května letošního roku zabývala, za pochybení může nekonkrétní legislativa a hlavně zcela chybějící vnitřní předpisy, které měly nakládání se zemřelými řešit.

Pacient zemřel při převozu v sanitě. V takovém případě by měl být prohlášen za mrtvého až po dvou hodinách. Posádka nebožtíka vyložila do upravené místnosti, kde se na něj zapomnělo. Zdravotníci to zjistili až při kontrole dokumentů. Případem se zabývala expertní komise. „Zjištění komise jsou v některých věcech velmi detailní a zřejmě povedou k potrestání některých zaměstnanců,“ potvrdil ředitel karlovarské záchranky Luděk Nečesaný. 

Speciální místnost pro odkládání mrtvých pacientů v areálu záchranné služby se podle expertů v jiných regionech nepoužívá. Podle Davida Marxe z České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví je to kvůli velkým hygienickým nárokům, a tedy vysokým nákladům na vybudování, přičemž se místnost využije jen párkrát do roka. „Bez existence provozního řádu byla provozována načerno,“ podotkl Nečesaný.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel záchranné služby Ivo Tukinski tvrdí, že provoz speciální místnosti upravovaly předpisy. Připouští, že v jiných krajích se o pacienty, kteří zemřeli při transportu, stará nemocnice. „U nás byl vždycky problém s předáním, proto jsme se rozhodli vybudovat si samostatnou místnost,“ řekl.

Podle právníků teď pozůstalí můžou žádat odškodnění. Advokát Petr Šustek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy odhaduje, že by mohlo jít maximálně o řády tisíců až desetitisíců korun. „Újma není tak zásadní, nedošlo k úmrtí, pouze se zapomnělo tělo, i když je to samozřejmě velice nepříjemné. Záchranka bude reagovat omluvou,“ dodal náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

Do skladů karlovarské záchranné služby už lékaři žádného zemřelého pacienta nepřevezou. Podle nové dohody budou mrtvé od posádek záchranných služeb přebírat krajské pobočky nemocnice.