Táborské studenty čeká zápis do knihy rekordů

Tábor – Studenti gymnázia a střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře budou zapsáni do knihy rekordů. Celých 24 hodin vyráběli vlastní silou elektrickou energii. Nepřetržitým poháněním žentouru vyrobili téměř 8 kilowatthodin proudu.

Družstva obou škol se u žentouru na samotě nedaleko Tábora střídala po dvou hodinách. Do překonání rekordu i soupeře dala úplně všechno. Jak studentům ubývaly síly, zvyšovala se intenzita povzbuzování. Čtyřiadvacet hodin bez spánku byli nejen soutěžící, ale i jejich učitelé, notář a podpůrný tým.

Ze škol byli nakonec jen o málo úspěšnější studenti průmyslovky. Všichni dohromady přes obdivuhodné úsilí ale vyrobili energii, která stačí jen na několik praní v automatické pračce. „Je to pro ně velmi dobré kvůli tomu, aby si uvědomili, kolik se musí vyrobit energie vzhledem ke spotřebě druhé strany,“ uvedl ředitel Gymnázia Pierra de Coubertina Miroslav Vácha.

Pro zajímavost – jeden blok temelínské elektrárny vyrobí za jednu sekundu čtyřicetkrát více elektřiny než šedesát studentů žentourem za celý den.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)