Student odkrývá příběh muže, jenž se vzepřel dvěma totalitám

Uherský Brod - Další odkrytá stopa totality – tentokrát silami patnáctiletého gymnazisty z Uherského Brodu. Do detailů zrekonstruoval pohnutý příběh svého pradědečka, který vzdoroval nacistům i komunistům. To je ostatně smysl stejnojmenného projektu, se vzpomínkami pamětníků pracují žáci a studenti od 12 do 19 let. Výsledky svého pátrání pak prezentují na putovní výstavě, která včera dorazila na uherskobrodské Gymnázium Komenského.

Po Františku Šestákovi šli nacisté i komunisté. O jeho příběhu se ale ani v rodině moc nemluvilo, zmapoval ho až jeho pravnuk, patnáctiletý Jirka. Dozvěděl se, jak pradědu při psaní protikomunistických hesel postřelili milicionáři, jak pomáhal bratrovi utéct po Únoru 48 za hranice, o pěti letech vězení, o uranovém dole i o jeho předčasné smrti.

Příběh společně se svou babičkou přednesl spolužákům na gymnáziu. Ti se s ním zúčastnili soutěžního projektu Stopy totality. „Pro studenty je důležité, že si sami prožijí příběh konkrétního člověka a není to jen memorování nějakých věcí, které je ten učitel naučí,“ hodnotí přínos projektu zástupkyně ředitele gymnázia Eva Kopečná.

Projekt bude pokračovat i v příštím školním roce. Z východní Moravy to bude historie Uherského Hradiště. V 50. letech byla tamní věznice zásobárnou příběhů plných bezpráví. Stopy totality jsou financovány z fondů EU a navazují na oceňovaný projekt Zmizelí sousedé, při němž školy pátraly po osudech lidí, kteří v jejich kraji zmizeli za druhé světové války.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)