Vlak na obsazené koleji v Železném Brodě včas zastavil

Železný Brod – Blízko nehodě se ocitl osobní vlak na nádraží v Železném Brodě. Vjel na kolej, kde už stál pracovní mechanismus, strojvedoucí si ale překážky včas všiml a stihl zastavit. Obě vozidla v té chvíli dělilo asi sto metrů. Provoz vlaků mezi Malou Skálou a Semily byl kvůli vyšetřování mimořádné události déle než tři hodiny zastaven.

Na obsazenou kolej vjel ranní osobní vlak při své pravidelné cestě z Nové Paky do Liberce. Jak je možné, že pouze rychlá reakce strojvedoucího zabránila vážné nehodě, teď vyšetřuje Drážní inspekce. „Zatím to vypadá na selhání lidského faktoru, cesta pro vlak byla špatně postavená a výhybka ho poslala na kolej, kde se pracovalo,“ shrnul mluvčí inspektorů Martin Drápal. Dodal, že si vlaku na nesprávné koleji včas všiml i výpravčí, který okamžitě strojvedoucímu signalizoval zastavení.

Ke sjetí dvou vlaků na jedné koleji došlo před osmou hodinou. Až kolem jedenácté, kdy skončilo ohledávání místa, se vlaky do Železného Brodu opět vrátily. Zatím byla mezi Malou Skálou a Semily zavedena náhradní autobusová doprava za rychlíky na lince Pardubice–Liberec i regionální vlaky Nová Paka–Turnov. Nejezdily ani vlaky z Železného Brodu na Tanvald, kde ale probíhá třídenní plánovaná výluka.

Podobná událost není podle Martina Drápala výjimečná. Naposled se dva vlaky sjely na nádraží ve Stochově na Kladensku. Podobná událost se stala také u pražského hlavního nádraží, kde dva rychlíky zastavily zhruba dvacet metrů od sebe. „Podobných událostí letos přibývá, i proto se snažíme, aby byly tratě osazeny ve větší míře zabezpečovací technikou, aby k podobným událostem nedocházelo,“ zdůraznil mluvčí Drážní inspekce.