Kavárna Potmě vyrazí i do regionů

Praha – Již po osmé se na pražském Ovocném trhu otevřela zvláštní kavárna nazvaná Potmě. Podnik se snaží přiblížit lidem život nevidomých. Postižením zraku trpí obsluha kavárny, sami hosté zakusí podobný handicap, protože tma je v celém prostoru. Kavárna Potmě bude otevřena každý den do 21. června. Poté bude k dispozici i mimo Prahu. Na cestu po republice totiž vyrazí speciální kavárenský autobus.

Pražská kavárna na Ovocném trhu bude otevřena denně od 10 do 21 hodin. „Je to černočerný prostor. Doslova vašima očima se stanou nevidomí,“ charakterizovala neobvyklou kavárnu Martina Kaderková, ředitelka Nadace Českého rozhlasu, která organizuje sbírku Světluška, jež zase provozuje kavárnu. Návštěvníků v kavárně Potmě se vždy ujme hosteska, k službám jim budou číšníci, barman i průvodci, kteří dovedou hosty ke stolkům. Obsluhující personál poskytne i cenné rady, aby člověk ve tmě dokázal obsah sklenice či šálku vypít. „Návštěvou hosté přispějí do sbírky Světluška stokorunou a jako památku na neobyčejný zážitek si odnesou hrneček se Světluškou,“ uvedla zástupkyně sbírky Světluška Štěpánka Batíková.

Kavárna se otevírá již poosmé. Zájem o ni v minulých letech postupně rostl. „Obrovský motor pro nás bylo, že fronty před kavárnou každým dnem rostly,“ podotkla Martina Kaderková. Součástí je tradičně i kulturní program. Letos se o něj postarají kromě patronky projektu Světluška Anety Langerové také hudebník Ivan Hlas nebo nevidomý zpěvák Lukáš Kakara.

Kavárenský autobus organizátoři pokřtí 19. června. O dva dny později zavře pražská kavárna a autobus vyrazí na turné po Česku. Navštívit pojízdnou kavárnu Potmě tak bude možné v Ostravě, Brně nebo Písku. „Postupně chceme navštívit všechny regiony,“ řekl Kaderková. Vůz nabídne podobné prostředí jako samotná kavárna – díky zatemnění oken nebude uvnitř vidět. Autobus nabídne hostům šest kupé. „Každé je očalouněno materiálem s jinou strukturou, aby podněcovala fantazii. Orientace v černočerném prostoru je možná jen po hmatu,“ dodala Kaderková.