Dominik Duka požehná pražským maturantům

Praha - Absolventi Arcibiskupského gymnázia v Praze dostanou letos maturitní vysvědčení netradičně v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, a to přímo z rukou kardinála Dominika Duky. Stane se tak v pátek 8. června v rámci oslav 20. výročí vzniku Arcibiskupského gymnázia. „Jsem rád, že mohu být přítomen tak slavnostnímu okamžiku, jako je tento. Církevní školy nejsou masovou záležitostí, přesto se při státních maturitách i při jiných příležitostech ukázalo, jak kvalitní vzdělávání poskytují,“ řekl v této souvislosti kardinál Duka.

Oslava založení pražského Arcibiskupského gymnázia začíná již v pátek ráno děkovnou poutí všech studentů a učitelů školy – studenti a učitelé půjdou ze Strahovského kláštera do katedrály sv. Víta na slavnostní mši svatou. „V katedrále budeme předávat maturitní vysvědčení vůbec poprvé a moc si toho vážíme,“ říká ředitel Arcibiskupského gymnázia Richard Mašek. Během cesty, která povede přes Pohořelec a kolem Arcibiskupství pražského, studenti, kteří na sebe upozorní kolemjdoucí bubnováním či netradičním oblečením, budou například zpívat studentskou hymnu Gaudeamus Igitur či zahrají divadelní představení.

Arcibiskupské gymnázium v Praze je výběrové osmileté církevní gymnázium všeobecného studijního zaměření. Škola volně navazuje na tradici předválečného Arcibiskupského gymnázia, jež ve své době patřilo k nejlepším gymnáziím v zemi. Současné gymnázium v loňském roce obsadilo 3. místo v žebříčku TOP 10 nejúspěšnějších gymnázií v ČR v celostátním srovnání výsledků státních maturit. 

Vydáno pod