Stát Pardubicím nepomůže, Zelenou bránu musí opravit samy

Pardubice - Peníze na opravu pardubické dominanty - Zelené brány - musí město sehnat ve svém rozpočtu. Pardubice doufaly, že získají dotaci od ministerstva kultury. V programu záchrany architektonického dědictví ale dostaly přednost jiné projekty. Památka s devětapadesát metrů vysokou věží je v havarijním stavu. Město zatím zaplatí jen nejnutnější opravy. Celá rekonstrukce by měla stát více než osm milionů korun.

Loni dostala Zelená brána nový bleskosvod. Aktuálně se řeší odvodnění, opadávající zdivo a narušená statika. „Před lety zasáhl Zelenou bránu blesk, který poškodil statiku stavby, kvůli tomu musely být nasazeny po jejím obvodu železné obruče, které je teď nutné opravit,“ řekl ČT mluvčí pardubického magistrátu Ondřej Tušl. Náklady město odhaduje na přibližně 3,5 milionu korun.

Zelená brána vysoká 59 metrů je historicky vzácným zbytkem opevnění města z počátku 16. století. Dnešní podobu dostala při rozsáhlé renesanční přestavbě Pardubic, kterou po požáru v roce 1538 provedl Jan z Pernštejna. Objekt se skládá ze dvou staveb, renesančního předbraní a samotné brány.

Oprava vnějšího pláště brány se zatím odkládá na neurčito. Plánované nejnutnější práce přijdou na řadu s koncem turistické sezony. Otevřená zatím zůstává i otázka, zda bránu omítnout, jak tomu bylo před rokem 1912, nebo ponechat kamenné zdivo. „Památkáři se přiklánějí z hlediska efektu na zpomalení degradace zdiva spíše k tomu omítnutí,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru vnitřních věcí Petr Kramář. Architekt a zastupitel Pardubic Milan Košař se ale domnívá, že jde o natolik významný fenomén, že omítnutí nepřipadá v úvahu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)