Ostatky rumunského vojáka odhalil vyčnívající hrot bodáku

Jinačovice - Historici Moravského zemského muzea vyzvedli nedaleko Jinačovic na Brněnsku ostatky rumunského vojáka z druhé světové války. Mladý muž zahynul v roce 1945 po výbuchu granátu pravděpodobně krátce po osvobození obce při posledních bojích s ustupujícími Němci. Jeho ostatky se našly náhodou díky hrotu bodáku vyčnívajícímu ze země.

Historiky do lesa doprovodili i policisté, kněz a rumunský vojenský atašé. V okolí improvizovaného hrobu našli archeologové několik nábojnic a knoflíky, hned pod nimi leželo i tělo. „Bude velice důležité zjistit jeho jméno, pokud to bude možné, kvůli rodině. Existuje spousta rumunských vojáků, kteří padli v druhé světové válce,“ uvedl atašé Viorel Catalin Tudor.

Podle informací z vojenského muzea v Bukurešti je z bojů kolem Jinačovic pohřešován podporučík Tot Joan, náležející k 11. horskému praporu. „Podle toho, že měl na sobě holínky s ostruhami, tak to ale vypadá, že to byl příslušník 9. jezdecké divize, která právě devátého května osvobodila obec Jinačovice,“ řekl ČT historik z Moravského zemského muzea Vlastimil Schildberger.

V lesích nad Jinačovicemi se střílelo až do jedenáctého května. Rumunská vojska tady vystřídala Sověty, kteří sedmého května vyrazili na Prahu. V bojích s Němci, kteří u Jinačovic bránili cestu na západ, zahynulo přes 60 rumunských vojáků.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)